Gap year pro és kontra
2017. július 01. írta: Zsófia Tamásy

Gap year pro és kontra

steven-lewis-342.jpg

Magyarországon minimum hülyén néztek rám, amikor kijelentettem, hogy kihagyok egy évet az egyetemről, hogy külföldre vándoroljak és szerencsét próbáljak. Pedig ez az egész "hézag év"  teljesen szokásos az anyaországon kívül és nincs benne semmi extra. De a velejáró jó és rossz dolgokat csak az tudja, aki át is éli.

 

Miért klassz a gap year?

 

Először is, nincs arra recept, hogy milyen legyen. Ha most kliséket szeretnék itt eldurrogtatni, azt mondanám, hogy "határ a csillagos ég" és mindennek a fantázia szab csak határt. Ha úgy döntesz, hogy egy éven keresztül külföldön fogsz dolgozni, akkor valószínűleg ( ha tudsz spórolni) össze tudsz kaparni annyi pénzt, ami miatt megérte ez az egész kalamajka és akár nyugodt szívvel tudsz karriert váltani vagy továbbtanulni. 

Természetesen az emberek többsége élvezni is akarja a kivett alkotói szabadságát, ami gyakran utazást jelent. Miközben külföldön dolgozol, próbálsz helytállni ( néha véres verejtékkel), automatikusan belecsöppensz egy másik kultúrába. Megtanulsz elfogadóbbá és nyitottabbá válni és értékelni a stabilitást. Milyen könnyű volt, hogy otthon minden egyszerűen ment! 

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy még a legprofibb nyelviskolát is lepipálja az, ha az ember mindennap az idegen nyelvén kommunikál, hogy aztán már a magyar barátaival és családjával is külföldi nyelven kezd el társalogni. Ráadásul olyan mókás helyzetek alakulnak ki, amikor még az ember az adott nyelvet töri!

Amiért nem annyira jó

Úgy tűnhet, hogy vesztesz egy évet, mivel például az egyetemen akik eddig eggyel alattad voltak, a  visszatérésednél velük együtt fogod koptatni az iskolapadot. Akik pedig előtte az évfolyamtársaid voltak, haverok, azokkal nem lesz több közös órátok vagy épp lediplomáztak. Azért ebbe belegondolni kicsit fájó. De tudod, valamit, valamiért. 

Lehet, hogy épp egy mediterrán tengerparton heverészel éppen munka után és görgeted a facebook eseményeit. Néha felsóhajtasz, hogy nem ünnepelheted meg nagynénikéd 50. születésnapját vagy nem tudsz határokat átszelni percek alatt, hogy bulizz nyáron a legmenőbb fesztiválok egyikén. Az otthoni programoknak és eseményeknek még ha kicsit sajnálattal is, de búcsút inthetsz. 

A kapcsolataid már nem lesznek a régiek. Hú ez eléggé drámain hangzik, de gondolj csak bele: hatalmas változások történnek az életedben, aminek hatására, de sem leszel már ugyanolyan. Sajnos megeshet, hogy a legjobbnak hitt haverok, barátok sorban kihullanak mellőled, de aki a távolság ellenére is kitart és ugyanúgy el tudtok beszélgetni, ahogy régebben iszogatni, akkor az a kapcsolat megmarad. 

Persze ez a lista csak egy szokásos csemege a pro és kontráról, ezt még lehetne bővíteni ( főleg az előnyeit haha). De miért nem pattansz fel a laptopod mellől és tervezel valami egészen merész külföldi kalandot?

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tamasyzsofi.blog.hu/api/trackback/id/tr3212631697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása