7 dolog amit megtanultam a pénzről a külföldi életem során
2017. szeptember 25. írta: Zsófia Tamásy

7 dolog amit megtanultam a pénzről a külföldi életem során

22207167_1748247778549534_1680663237_n.jpg

Nem vagyok pénzügyi szakértő, ezt szögezzük le a legelején, sőt, távol áll tőlem a számok világa. Azonban a büdzsénk kezelése a mindennapjaink része, hiszen vásárlunk, fogyasztunk, dolgozunk. Íme egy kis szösszenet arról, hogy mit állapítottam meg a pénzről zöldfülű pénzkeresőként.

  1. Kezdetben nincs extra

Ha külföldre költözöl dolgozni, de még nincs állásod, kegyetlen határt kell meghúznod az anyagiakban. Elsőként örülsz annak, ha kipengeted a borsos albérlet (egész lakás? haha inkább csak szoba) és leteszed a kauciót. Jól van, de enni is kell valamit, így a kosztpénzzel is számolni kell. Elmész állásinterjúra, közben sorra húzol el ruhaboltok, táskaboltok mellett, de nem, akkor legyen csőlátásod, most nem szabad olyan luxusra költened, mint egy hatodik pár cipő. A létszükségletek elsőbbséget élveznek.

  1. Költségvetés vezetésre fel!

Nemcsak akkor érdemes vezetned a pénzköltésedet, ha külföldön vagy, de azt hiszem, ebben az esetben hatványozottan hasznos. Döbbenetes következtetéseket lehet levonni a havi kalkulációkból. Heti egy-két sör a haverokkal könnyen odáig vezethet, hogy a havi költségvetésed 10%-át az ad hoc jellegű iszogatások teszik ki. Ha minden héten leülsz, betáplálod a költéseidet és bevételeidet és figyeled, hogy mire mennyit költesz, könnyen megálljt parancsolhatsz magadnak egy hét után és nem egy hónap után eszmélsz rá a költekezésedre.

  1. Jutalomfalatok nemcsak kutyáknak

Szó sincs róla, hogy mindig le kell mondanod a világi élvezetekről, Jézusom, ne! Sőt, iktass be jutalmakat, elég egészen apró dolog is. Felvettek egy állásra? Uzsgyi, nyiss egy pezsgőt és bugyogj a sikerben. Túltoltad a heted 70 órányi munkával? Nesze neked, vegyél egy sütit abban a cukrászdában, ahova régóta elvágyódtál, de az első pontot betartva aszkéta módon éltél. Idáig, egy jutalom erejéig.

  1. Hol a határ?

Nevetségesen hangozhat, de az ember sűrűn eltúlozza a dolgokat. Egyszer aszkéta, aztán hedonista, főleg, aki hajlamos is a szélsőségekre (jelentkezem). Szóval, szabd meg, hogy ebben a hónapban minimum mennyit teszel félre. Azonban a felsőhatárt is húzd meg, hiszen a halmozott papír fecnik a pénztárcádban nem tesznek boldoggá (lásd 5.pont). Vagyis rövidtávon, néha-néha rohadtul igen, de hosszabb távon nem. Amikor elértem a kitűzött pénzösszeget, és tudtam, haza fogok költözni, a célon felett teljesített megtakarításból egy kisebb utazásra költöttem, mintegy jutalom és lezárása a gap yearnek. Tudni kell, hogy mikor kell megállni és élvezni azt, ami van.

  1. A pénz egy idő után nem boldogít – és tényleg!

Ha megkérdeznénk egy utcán fetrengő alkohol szagban úszó hajléktalant, hogy boldog lenne-e sok pénzzel, rávágná, hogy persze. De szerintem egy ponton túl már nem boldogít. Az, hogy meg tudod venni magadnak az új farmert, anélkül, hogy kölcsönkérnél a szüleidtől vagy nem mérlegeled, hogy az olcsóbb vagy a drágább sajtot vegyed meg, az már valami. Azonban rájössz, hogy inkább lemondasz a nyolcadik csilli-villi táskáról, és a pénz helyett inkább több szabadidőre és élményre vágysz. Egy táska hamar tönkremegy, megunjuk, de az abból megvásárolt élmény örökre megmaradt volna. Tehát egy ponton túl már nem fog érdekelni, hogy mennyi van a számládon, ne attól várd el a boldogságot.

  1. Gondolj a nehezebb időkre

Van állásod, van hol laknod, és a bankszámládon csábító összeg lapul. Ha már egyszer megszoktál egy magasabb életszínvonalat, utána már nem szívesen adnád alább – hiszen nem sok a heti egy masszázs, heti egy étteremben eltöltött ebéd, csakhogy ezek összeadva egy hónap alatt durva számokat produkálnak. Attól, mert most jól keresel, ne vegyél rá mérget, hogy holnap vagy a következő hónapban is pont ugyanennyi bevétel üti a markodat. A mai változó világunkban egy perc alatt elveszthetsz mindent és nem árt, ha van tartalékod, amit a jól kereső időkben szépen félretettél. Ugye félretettél?

  1. Pénz és semmi érzelem

Volt idő, amikor beleszerettem Londonba és komolyan azt fontolgattam, hogy odaköltözöm, ha már Anglián belül vagyok. De szerencsére hamar kiábrándultam az ötletből, gyorsan koppantam egyet a rózsaszín világból a szürke és racionális világba. Be kellett ismernem, hogy tényleg  nem való az én pénztárcámhoz. Bármennyire is beleszeretsz helyekbe, dolgokba, ha nem teheted meg, akkor ne erőltesd. Végül az én sztorim is happy end lett, egy olyan megfizethető kis városban találtam meg az otthonom hat hónapra, ami egy gyönyörű környék volt – és egy Londonba szóló vonatjegy hét fontba került.

A bejegyzés trackback címe:

https://tamasyzsofi.blog.hu/api/trackback/id/tr4312884974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Matteo79 2017.09.26. 06:37:32

Uhh, ertem az iraskenyszert, de ez semmitmondo es felszines megha a temavalasztas jo is. Hàrmas alà.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.26. 06:58:40

Miféle élet ez? Miért áldozod fel magadat mosolyogva a liberális zsírkulákság oltárán?

2017.09.26. 07:37:40

Ha nincs angliai mércével is nagyon jól fizetett szakmád, akkor Londonban a kis fizetéseddel sose leszel boldog, egy lakótársakkal bérelt lyukban fogod leélni az életedet. London nem a kelet-európai fiatal proletariátus játszótere.
Plusz a Brexit után nem biztos, hogy megéri maradni, ezért is húznak haza vagy Németországba, Hollandiába sokan, magyarok, lengyelek is. Magyarország még mindig nem a földi Paradicsom, de egyre nőnek a bérek. Persze nem árt, ha valamihez ért az ember.

A helyesírás, fogalmazás csapnivaló. Azért az ritka, hogy egy év Anglia így hazavágja a magyartudást.
A téma kifejtése kissé butuska, rengeteg az önellentmondás és közhelyes fordulat. A pénz nem boldogít, de jutalmazd magad, de spórolj is, hogy legyen tartalékod... komolyan?

VaradiJanos 2017.09.26. 07:39:01

Megvilágosító alapmű.

VT Man 2017.09.26. 08:09:39

@Colonel H. Stinkmeaner:
"Ha nincs angliai mércével is nagyon jól fizetett szakmád, akkor Londonban a kis fizetéseddel sose leszel boldog, egy lakótársakkal bérelt lyukban fogod leélni az életedet."

Na és pesten hogy jön ki a matek? Albérlet 100 ezer/hó-tól?? Plusz rezsi.

De az írás roppant felszínes. Az tény, hogy alacsony keresettel jobb vidéken, mert olcsóbb a lakhatás, de a bér ugyanannyi.

A tudomány sosem téved! 2017.09.26. 08:20:35

olyan szempontból mégis formabontó írás, hogy index címlapra került, és nem arról szól, hogy Anglia az igen, az nyugat, ott még a szar is finom, nem úgy mint itthon az orbánfasizmusban...

Punxsutawney Mormota 2017.09.26. 08:35:35

@A tudomány sosem téved!: Szerencsére neked finom a szar... Egyébként az írás nem erről szól, PISA-pozitív barátom. :)

2017.09.26. 08:51:16

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:
tudsz olvasni? Befejezte. Egy év eltelt, összejött a pénz, ő meg otthagyta Angliát.
Bulgáriába ment, most a Coca-colánál dolgozik pénzügyi vonalon. Azt mondják, kirúgtak valami agyalágyult barmot, annak a helyére vették fel.

Medgar 2017.09.26. 08:51:50

@VT Man: A fenti írás a szerencsevadászokra vonatkozik, így tényleg igazak a leírtak. A másik lehetőség, hogy van versenyképes tudásod és konkrét pozicióra mész, de Angliában ez a ritkább. Nem véletlen, hogy a közép és kelet eu-s munkavállalók 90% a legalacsonyabb jövedelmi kat. szerint adózik. Ennyi pénzől pedig max. vegetálsz kint is, előre nem fogsz lépni.

Naki vagyok kerdojel 2017.09.26. 09:03:48

Már több cikkben is előjött ez a táska-dolog. Csak nekem maradt ki, vagy tényleg mindenki drága táskát vesz, aki egy kis pénzhez jut?!? Ez nekem magas.

Szaktanár 2017.09.26. 09:09:55

@Medgar: "A másik lehetőség, hogy van versenyképes tudásod és konkrét pozicióra mész, de Angliában ez a ritkább."

hát azért annyira nem ritka sztem, én alig bírom lerugdosni magamról a megkereséseket nap mint nap, pedig azzal a pár év tapasztalattal, ami nekem van, még mindig juniornak számítok, és sztem teljesen átlagos tudásom van (IT), semmi kiemelkedő. nyilván van egy komoly réteg Angliában, amelyik még mindig a vendéglátás-takarítás témakörében tartja el magát, de azért az elmúlt 8-10 évben rengeteg értelmiségi is elhelyezkedett a saját területén, mérnöki, info, gazdasági, orvosi vonalon a briteknél, szóval...ja.

balage28 2017.09.26. 09:11:55

@Naki vagyok kerdojel: én is drága táskára gyűjtök.
Legyen benne 10millió dolcsi kp-ban. Najó, lehet egy teszkós szatyorban is ;)

Naki vagyok kerdojel 2017.09.26. 09:22:18

Ja most látom csak, hogy a szerző nő. Így már kevésbé csodálkozom (bár így is fura egy kicsit, de legalább megnyugtat, hogy nem csupa táska-fetisiszta íróba botlottam). Mondjuk a 6 pár cipőnél elkezdhettem volna gyanakodni erre... :)

Indoril Nerevar 2017.09.26. 09:24:42

Rengeteg embert ismerek, chemnitzi péktől nantes-i orvoson át manchesteri nyomdászig, akik Nyugaton megtalálták a számításaikat, de valahogyan egyik sem Londonban.

És én sem szeretem azt a várost.

Medgar 2017.09.26. 09:28:13

@Szaktanár: Valamikor az július körül jött ki egy kiadvány ami szerint a k-eu-s munkavállalók 8-10 % -a adózik a "basic rate" felett. Ez pedig gyak. a kinti minimálbér körüli összeget jelent.

És igen versenyképes tudással válogathatsz a munkák között, de versenyképes tudással itthon is megtalálod a számításod.

közösperonos átszállás 2017.09.26. 09:30:29

@Könnyen elkaptuk, uram!: Idióta!!! :-) Alig bírtam abbahagyni a röhögést.

Szaktanár 2017.09.26. 09:36:11

@Medgar: köszi, erre a kiadványra szívesen ránéznék, ha volna link. ami a magyar létviszonyokat illeti, én pl nem azért nem dolgozok otthon, mert nem fizetnének meg (vszeg az átlag életszínvonal dupláját sikerülne hozni), hanem mert szimplán nem akarok a szociopata magyar környezetben élni. és tudom, h nem én vagyok az egyetlen, aki így gondolkodik. az élet nem csupán abból áll, h mennyi pénzt keresel, és hiába megy jól a sorod, ha közben hányingered van attól, ami körülötted folyik, kezdve azzal, h meg akarnak ölni az utcán, ha ránézel vkire, egészen odáig, h naponta lopják el a közpénzt, és senkinek a szeme sem rebben. kösz, de ebben nem akarok élni, bármennyire is megfizetnék a munkámat.

odamondó 2017.09.26. 09:39:58

Az alacsony keresettel kint élő előnye Magyarországhoz képest:

Ugyanúgy nincs semmi pénze hónap végén viszont meg tud magának venni ezt azt gondolkodás nélkül. Munkahelyen valószínűleg normálisabb a főnöke és ez a kettő már elég, hogy a két szar közül a kisebbet válassza inkább London mint Budapest.

közösperonos átszállás 2017.09.26. 09:48:24

@Medgar: "de versenyképes tudással itthon is megtalálod a számításod. "

Legfeljebb mégse "otthon" találod meg a "számításod", hanem Pesten. És tökre megértem azt, aki azt mondja, hogy ha már költözni kell, akkor inkább Nantes, mint Pest (nem mintha Nantes-ban jártam volna valaha is).

Manka88 (törölt) 2017.09.26. 09:48:41

Minek ir akinek nincs mirol?

pinkfloyd 2017.09.26. 10:26:00

Férfi és okos nő nem ír olyat, hogy "hatodik pár cipő", "nyolcadik csilli-villi táska", meg sütikézés. Ezt biztos egy kis butuska nő írhatta, akinek ez nagyon fontos, de nem vallja be. Csak sajnálni tudom.

Hari Seldon 2 2017.09.26. 11:05:30

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Ne, már... - Egy MULTI-nak dolgozik, mint a liberális globáltőke rabszolgája?

2017.09.26. 11:27:58

@Hari Seldon 2: már nem. Valami tartozásbehajtó volt, de kirúgták.

2017.09.26. 11:33:30

@VT Man: igen, Budapesten se nagy a játéktere a proliknak. Az angliai proli viszont a lakbér kifizetése után még tud magának márkás ruhát, műszaki cikkeket venni, el tud menni nyaralni. Ennyivel jobb nyugaton. De a lakásvásárlás egy londoni prolinak ugyanúgy álom marad, mint egy magyar prolinak Budapesten.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.26. 12:00:13

@Könnyen elkaptuk, uram!:

1. Nem rúgtak ki, én mondtam fel.
2. Nem voltam behajtó. (Bár ebben nem látok semmi szégyellendőt.)

2017.09.26. 13:15:19

@Könnyen elkaptuk, uram!: bircával kár vitatkozni, meggyőzni úgy se tudod semmiről se. fogalma sincs arról mi van kint, vagy mi van itthon. ismeri bulgáriát, meg mellé az orosz propagandatv-t :) és onnan osztja az észt, minden kicsit is politikai (kelet-nyugat) fórumon megtalálod :)

guy2 2017.09.26. 14:54:53

Ez kb. igaz itthonra is, ehhez nem kell külföldre menni. Az vicces, amikor lebeszél a masszázsról. Tők igaza van, de inkább kinyírom magam most rögtön, minthogy ilyen fillérbaszó legyek.

Novák Aircraft Ferencné 2017.09.26. 15:15:19

Inkább szülj gyereket itthon, minthogy a külfödiek cselédje legyél kint. Ez sehova sem vezet.

Bicepsz Elek 2017.09.26. 17:05:38

"Azonban rájössz, hogy inkább lemondasz a nyolcadik csilli-villi táskáról, és a pénz helyett inkább több szabadidőre és élményre vágysz. Egy táska hamar tönkremegy, megunjuk, de az abból megvásárolt élmény örökre megmaradt volna. Tehát egy ponton túl már nem fog érdekelni, hogy mennyi van a számládon, ne attól várd el a boldogságot."

Helyesen: "A keves penz nem boldogit!!!"
Te dontod el, hogy sz.rsagokat veszel(ami meg mindig olcsobb), elmenyeket veszel pubokban(pia dogivel megy el 100-200 font egy este-es sehol se vagy pl. a F1 alapito lanyatol, akinek £30 000 megy el... vagy egy exkluziv helyen 1 sor £150.
VAGY a penzbol lakast veszel otthon pl(Angliaban ugyse futja)amiben lakni fogsz vagy addig kiadod es nem hitelt fizetsz.
Hagyjuk a "penz nem boldogit" dumat!
Az internet/telefon/auto/munka stb. se boldogit, de nelkul bonyolult lenne minden!!! Mint a Katy Perry aki elenekli hogy mindenen rajta az arcedula stb milyen gonosz vag, aztan zsebeli be a dalbol a penzt.

Bicepsz Elek 2017.09.26. 17:08:00

@VT Man: Nem ugyanannyi a ber de az oraber csak par fonttal kevesebb. Viszont nehezebb is munkat talalni, mint Londonban!!!(kiveve ha jo szakmunkas vagy. Ismerosom szocmelo, Londonban siman kap munkat, videken fele fizuert se kapna, mert el van osztva helyi csokosoknak.

Bicepsz Elek 2017.09.26. 17:12:10

@Colonel H. Stinkmeaner: Az angol proli benefites lakasban lakik, akiert havi £100-at fizet(a piaci ara £1300 lenne). Igy neki nem is erdeke tul sokat keresni.
A szakmunkas meg nem proli, az szakmunkas.

közösperonos átszállás 2017.09.26. 17:52:39

@Bicepsz Elek: "A szakmunkas meg nem proli, az szakmunkas."

A proli az a proletár csúfolása, a proletár meg ugye a munkásosztály tagja. Ki ne találjuk már, hogy a szakmunkás nem is kékgalléros.

Novák Aircraft Ferencné 2017.09.26. 18:21:55

@közösperonos átszállás: A szó klasszikus értelmében az a proletár, akinek nincs semmiféle vagyona, tőkéje, nem tud felhalmozni és csak a munkaerejét tudja áruba bocsátani.

ogli dzsí 2017.09.26. 18:39:01

@Novák Aircraft Ferencné: vagyis ma a zemberek 90%-a proletár

akinek van egy lakása, háza az is roletár, hisz nemhogy keresne a 'tőkéjével' hanem még költ is rá

ez az új világtend célja a prolivá nevelés.....kiút - karvalytőkéssé kell válni

2017.09.26. 22:08:54

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: kintlévőséget kezeltél.
Aztán felmondtál, és állást kerestél...ahogy az lenni szokott...ja, nem. Akkor mond fel az ember, ha már van új.

2017.09.26. 22:15:10

@Colonel H. Stinkmeaner: hát, attól függ, mit nevezel prolinak. Tudod, kicsit más a sztori, ha 50 évre tudsz felvenni lakáshitelt. Ha be lehet biztosítani nemfizetés esetére.
Ha prolinak azt nevezzük, aki a munkásosztály tagja, tehát dolgozik, akkor bizony tud venni.
Ha azt, aki segílyen élősködik, akkor meg mijafasznak venne, amikor 10%-át fizeti a bérleti díjnak, nem fizet helyi adót, és még a rezsibe is beszáll az önkori???
A lakásár meg nagy szórást mutat. Ami londonban 300,000, az északon 30,000.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.27. 06:49:15

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Nem kezeltem kintlevőséget sose.

Legutoljára akkor mondtam fel, amikor már volt új szerződésem. Ez kirúgásnak számít?

2017.09.27. 08:39:31

@Novák Aircraft Ferencné: tudod, ha kint szül gyereket, kap annyi támogatást, amiből megélnek...

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.27. 09:03:50

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Hol írtam? Mert ilyet sose írtam. Alapvetően nagyon ritkán szoktam hazudni.

2017.09.27. 14:37:33

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: facebook. A birkáknak rövid az emlékezetük...

2017.09.28. 15:58:33

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: nem. Azzal elismertem, hogy nem vagy olyan fontos, hogy cáfoljam a hazugságaidat.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.28. 16:33:02

@Könnyen elkaptuk, uram!:

A lényeg: nem igaz, amit állítottál. A többi már magyarázkodás.

2017.09.28. 16:57:26

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: még mindig elérhető a profilod. Nem végeztél alapos munkát. Töröld ki mindenhonnan.
Coca Cola. Kintlévőség kezelő...

2017.09.28. 16:58:24

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Birka, szopatod magad. Egyre mélyebbre ásod magad a hazugságban.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.28. 17:13:22

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Account Receivable van kint, ami magyarul nem kintlevőség kezelő. Ha így fordítja a FB, az a FB hülyesége. Erről én nem tehetek.

Amire te gondolsz, az a Credit Management és Claims Management, ők mögöttem ültek, ők kezelték a kintlevőségeket. Én nem, én éppen a BEJÖVŐ összegeket kezeltem.

Ha rendelt x bolt valamit, az az én részlegemhez jött be pénzügyileg. Az elmaradt tartozások meg a másik részleghez mentek, NEM hozzám.

A kólának van kb. 8 részlege, mindenre külön. Ha érdekel, leírom mindegyiket...

De miért fontos ez annyira?

2017.09.28. 23:04:47

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: tehát könyvelő voltál...a saját bevallásod szerint utoljára. Azóta nincs új munkahelyed....ja, a "sikeres" honlapod...

2017.09.28. 23:07:35

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: de hülye vagy. Pont az szopatható igazán...Aradi vértanúk, Nagy Imre, avagy Vazul, Koppány?

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.29. 04:11:37

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Hivatalosan könyvelő voltam, így nevezték, a valóságban ügyfélszolga. Ahogy most is, de más cégnél.

2017.09.29. 08:15:40

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: tehát a multi szekerét toltad. Az eszme rossz, de a pénzük jó?

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.29. 08:26:02

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Nem tudok változtatni a rendszeren, így alkalmazkodnom kell hozzá.

A multimnak belőlem a nettó haszna kb. havi 1000 euró, szóval ÉN adok nekik pénzt, nem ők nekem.

2017.09.29. 13:55:01

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: ha a multinak volt haszna velőled, akkor a multi szekerét toltad.
Lehetnél egy orosz cég alkalmazottja is. Menj a lukoilhoz.

2017.09.29. 13:56:35

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: ja, a munkabéred sem te vitted haza. Világos. Bejártál minden nap, aztán havonta egyszer bevittél egy ezrest....

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.29. 14:22:57

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Az orosz multi ugyanúgy működik, mint a más országbeli.

Nem tudok kilépni a társadalmi rendből.

2017.09.29. 14:55:15

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: nem, az orosz multi a társadalmi fejlődésért dolgozik. Putyinnak. Nem puszta haszonszerzésből.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.29. 15:24:16

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Oroszországban is kapitalizmus van. Az orosz multi Oroszországon kívül nem más, mint egy nyugati.
süti beállítások módosítása