Miért boldogabb egy magyar Hollandiában? – interjú
2017. október 16. írta: Zsófia Tamásy

Miért boldogabb egy magyar Hollandiában? – interjú

amsterdam-1243233_960_720.jpg

Mi jut először eszedbe Hollandiáról? Azonkívül, hogy legális a fű és drága az élet… Nos, engem a felszínes ismeretek helyett az érdekelt, hogy boldogul ott egy magyar. Végül többet tudtam meg a külföldi életről, munkakeresésről mint az országról, de remélem senki sem bánja, ha ez amolyan szubjektív sztori lett.

Mindig az a kérdés támad fel bennem, hogy valaki miért pont abba az országba költözik? Mi vezérli a döntése során? Az interjúalanyom, András sem úszhatta meg a kérdést. „Ez egy bonyolult dolog. Egész életemen át azt a helyet kerestem, ahol én igazán önmagam lehetek.”– kezdi, és magának is felteszi azt a kérdést hangosan, hogy mi kell tényleg ahhoz, hogy az ember megtalálja önmagát? „Azt a helyet kerestem, ahol minden adott ahhoz, hogy nyugodtan élhessek a kutyámmal, kiegyensúlyozottan és harmóniában”.

Egyrészt szerinte Hollandiában minden jól van megoldva. Ha csak a közlekedést nézzük, az kiváló, éjjel-nappal járnak a buszok, percre pontosan, mint a svájci óra. Az egészségügyi ellátás is kedvező, mert ha a munkavállaló évi 19 ezer eurónál kevesebbet keres, akkor a 100 eurós havi befizetéséből 88-at az állam fizet és ezért az ember kap egy alapellátást.

Másrészt ahol jelenleg lakik (Bilthoven, Utrecht és Amszterdam között félúton) annak van egy bizonyos hangulata, amit nem tud megmagyarázni. „Nekem Hollandia meseszerű. Tetszenek a házak, az épületek, a malmok, az utcakép, tehát minden. Amikor kimegyek az utcára, akkor szeretem azt, amit látok.” – folytatja, majd rátér az emberekre, bár itt egy kicsit habozik, mert a félév alatt nem volt alkalma nagyon megismerni őket. Eddigi tapasztalatai alapján a tipikus hollandok sokszínűek, elfogadóak. Persze néha nem, de még mindig sokkal inkább azok, mint a magyarok…

„Csak hogy mondjak egy konkrét példát: ha itt van egy melegfelvonulás, akkor ezt a napot a hollandok együtt (a heterok a melegekkel) ünneplik."

„Ez az egész nem a melegekről szól, hanem arról, hogy ünnepeljük meg az elfogadást. Arról, hogy minden ember éljen úgy, ahogy ő szeretné.” Azonban a hollandok figyelmességét is szereti. „Hollandia az a hely, ahol szólnak, ha leejtesz valamit az utcán, például ha elhagynád a kártyádat. Vagy bárkit leszólíthatsz, bármilyen szituációban és ő segíteni fog neked. Lehet, hogy már Magyarországon is ilyen segítőkészek az emberek, de nem tudom, mert hat éve külföldön élek.”

A honvágy kérdése is állandó kétely nálam. Meg lehet szokni a külföldi életet? Vagy egy idő után már elmúlik a honvágy? „Pár év alatt – legalábbis nálam – megszoktam azt, hogy nem Magyarországon élek. Sőt, az lenne már a fura, ha ott élnék. Persze van sok jó dolog otthon, de én már félnék hazatérni. Félek attól, hogy mi változott a kivándorlásom óta. Félek, hogy néznek majd rám azok, akiket otthagytam. Szerencsére nem kell még a hazatérés gondolatával foglalkoznom, mert nem vagyok olyan helyzetben. Őszintén szólva akkor se mennék haza, ha valaki a mostani fizetésemnél is magasabbat ígérne. Nemet mondanék.”

Később azt veszem észre, hogy átcsapunk Paulo Coelho-féle bölcs mondatok eldurrogtatásába. „Az egyik legfontosabb dolog, amit megtanultam a hat év alatt, hogy az ember ne vágyjon olyan dolgokra, amire egyszerűen nincs szüksége” Ezalatt persze az anyagi, materiális dolgokra gondoljunk. Nem, nem kell az a drága autó!

András szeme előtt már régóta egy kép élt az álomhelyéről, de nem tudta, hogy Hollandiában fogja megtalálni. A sok eső, rossz idő kivételével neki ez az ideális. Van biztonság, szabadon élhet. Van munkahelye, amit szeret, van kutyája, szóval jó élete van – állítja. Hosszú-hosszú idő után most először elégedett, sőt, boldog.

goat-2752693_1920.jpg

Az áloméletet persze nem adják ingyen, ahogy semmit se az életben. A munkakeresés nem egy leányálom, de pár hasznosnak tűnő tippet megtudtam az interjúalanyomtól.

„A munkavállalás, az, hogy hol tudsz elhelyezkedni, mindig három dolgon múlik.” –kezdi és az első olyan evidens. Hiszen mindenki azt mondja, ha valamit el akarsz érni, hogy úgyse fog sikerülni. De ha mégis, akkor csak legyintenek, mondván, csupán szerencséd volt."

„Szóval a szerencse az első tényező. A másik, hogy mihez értesz? Milyen tapasztalataid vannak? Milyen iskolákat végeztél el? Milyen nyelveket beszélsz? Vagyis, mi az, amit te hozol magaddal? Amit egy A4-es papírra le tudsz írni.”

Felmerül bennem egy újabb kérdés. Vajon a hollandok mennyire veszik szigorúan a papírokat? „Azt nem tudom, mert olyan pozícióba vettek fel, amihez elméletileg olyan dokumentumok kellettek volna, amikkel én nem rendelkeztem. De felvettek. „Ez akár a szerencse kategóriájába is tartozhatna. Kihangsúlyozza, hogy a legfontosabbnál is egy kicsivel fontosabb az, hogy legyél határozott. Ha egy állásinterjún azt a benyomást kelted a munkáltató felé, hogy rátermett vagy, van karizmád, van benned valami plusz akkor nagy eséllyel te kerülsz ki  nyertesként a mezőnyből.” Hozzáteszi, manapság önmagában már kevés az, ha valaki alkalmas egy munkára.

Minden külföldi országba való költözésnél sarkalatos pont a nyelvismeret. Vajon Hollandiában a munkáltatók mennyire várják el a holland nyelvtudást? „Egyszóval? Semennyire. A jó hír, hogy kezdetben az angol bőven elég. Természetesen egy idő után elvárják, hogy hollandul is tanulj, értesd meg magad legalább. Aki már tud németül, annak egy kicsivel könnyebben megy.”

Még egy nagyon érdekes kérdést feszegettem. Hogyan viszonyulnak az árak a fizetésekhez? Kezdjük például az élelmiszerárakkal. „Ha főzöl magadra, még ha egészségesen is, az árak teljesen elfogadhatóak.

cheese-2696731_1920.jpg

„Nem az étkezésen múlik a spórolás.”– mondja, és a következő percben már a lakáskeresés tortúrájáról beszélgetünk.

„A lakhatás horribilis összegekbe kerül. Ráadásul, ha nincs lakcímed, akkor gyakorlatilag nem létezel, nem kapsz munkát. Ha van, akkor mindent meg tudsz csinálni."

„Amszterdamban havi 500 euróért maximum egy lyukat kapsz, amin jobb esetben csak egy törökkel és egy lengyellel osztozol mindezt 6 négyzetméteren. Ha lakást tervezel bérelni, nyugodtan számolj 1000 eurós havi kiadással."

„A bérlés nem könnyű. Akkor vághatsz neki, ha van 3-6 hónapra visszamenőleg papírod arról, hogy az albérlet árának a háromszorosát keresed meg havonta.” Az nem kérdés, hogy ilyen árak helyett jobb egy saját lakás.

house-2678933_1920.jpg

A külföldi élet kétség nélkül átformálja az embert. András számára minden megváltozott, de sok mindent meg is tanult. „Ma már bárhol megértetem, feltalálom magam, bárhol találok munkát. Ha idegentől kell segítséget kérnem, az nem furcsa. A külföldi élet még megtanított arra, hogy csak magadra számíthatsz. Ha te nem intézed el, akkor senki sem. Megtanultam azt is, hogy a barátok, barátnők ha messze vagy, eltűnnek. A külföldre költözéssel egy új életet választasz. Rengeteg jó dolgot kapsz, de a régiek elkopnak menthetetlenül. Ezt valaki elfogadja, valaki nem.”

„Valamint azt is elsajátítottam, mint életleckét, hogy egyedül kell boldognak lenned. A saját, belső békémet tartom a legfontosabbnak az egész világon. Ez fontosabb a pénznél, még a szerelemnél is. Nyugodtan elmondhatom, hogy az én boldogságom itt, Hollandiában jött össze.”

 

További tartalmakért KATT a Facebook oldalamra: https://www.facebook.com/sweetescape007/

Még több képért irány az Insta: https://www.instagram.com/zsofienn123/

A bejegyzés trackback címe:

https://tamasyzsofi.blog.hu/api/trackback/id/tr7412980312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Infamous 2017.10.17. 09:40:52

11 éve itt élek de ha 100 évig máshol élnék ezután, akkor sem tudnék megismerni sehol ennyi nagypofájú, buta, bunkó embert, mint itt.

Emzé Periksz 2017.10.17. 10:01:30

"Egész életemen át azt a helyet kerestem, ahol én igazán önmagam lehetek."

Aha, biztos.
Azért boldogabb, mert ilyen a személyisége. Nem számít neki a család, a barátok, a meghittség. A belső világa fontos, amit nem befolyásolnak ilyen emberi kapcsolatok. Ezen kívül neki tetszik a zsúfoltság, a dísztelen épületek, a buzifelvonulások.

Emzé Periksz 2017.10.17. 10:07:30

"Vagy bárkit leszólíthatsz, bármilyen szituációban és ő segíteni fog neked."
Nem is kell leszólítani senkit; elküldenek a picsába leszólítás nélkül is, meg kioktatnak maguktól. Négyszer voltam turistaként, egyáltalán nem voltak segítőkészek, se a normál helyeken, se a turistahelyken, pl. egy skanzenben.
Önhittek, magabiztosak, gőgösek, erőszakosak. Utálják a németeket, közben maguk a legnagyobb nácik.

LoveKills 2017.10.17. 10:42:05

Sok idióta faszkalap itt, hát akkor rohadjatok meg itthon, a csaholva
tolakodó, bunkó, emberverő KFC-kidobók országában! Legyetek büszke csak (M)agyarországra, erre a nyugat-ukrajnaira, soha nem civilizálódó fertőre! Hollandia (vagy Svédország, vagy Dánia) összességében igenis összehasonlíthatatlanul jobb hely, mint (M)agyarország! Tudom, tapasztalat. Nem, a turistákkal nem bunkók Hollandiában, sehol.
Nem, a hollandok nem nácik.
Nem, a hollandok alapvetően nem erőszakosak, épp ellenkezőleg: a legjámborabb, -jószívűbb társadalmak egyike Európában.
Nem, a hollandok nem utálják a németeket, már nem. Pedig lenne rá okuk, bőven.

Muad\\\'Dib 2017.10.17. 10:56:52

Egy ismerősünk pont most akar hazajönni, mert nem szeretne gyereket, de nem akarja 4 hónaposan "bölcsődébe" adni, annyi pénzük meg ott sincs, hogy csak úgy otthon maradjon.

LoveKills 2017.10.17. 10:59:07

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: nemcsak ezért, nagy tévedés. jó lenne végre belátni.

LoveKills 2017.10.17. 11:29:39

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: mondom, nem. Jobb a privát közérzet és közhangulat, érdemben más az emberek mentalitása. Nincs az a harapható gyűlöletkeltő viszálykodás, ami a magyar közéletet évtizedek óta fertőzi.

Ha ezt az evidenciát képtelen vagy belátni, az csak rólad szól, a birkaságodról. Beeee-beeee-beee.

Le Orme 2 2017.10.17. 11:49:42

@LoveKills: Érdekes, a cikkben éppenhogy azt írják, hogy a magasabb bér miatt mennek el: "Joggal merül fel tehát a kérdés: ha valaki informatikusként Magyarországon is jól kereshetne, miért megy mégis külföldre? A válasz egyszerű: kint még a magyarországinál is nagyobb fizetést adnak a cégek, van előrelépési lehetőség és sokat lehet tanulni." Utóbbi kettő ugyanígy van itthon is.
Egyébként holland vagy?

Emzé Periksz 2017.10.17. 11:56:50

@LoveKills: Agresszív, fölényeskedő bunkó vagy, mint egy holland.

LoveKills 2017.10.17. 12:08:57

@Le Orme 2: Nem vagyok holland. És szemlátomást nem érted a cikket: ugyan informatikusokról van szó, de ha mondjuk nem mosogató vagy takarító vagy, akkor annyi bizonyos, hogy az előrelépési lehetőség, a szakmai és emberi megbecsültség és a releváns fejlődés az, amit megkapsz külföldön (legyen szó Hollandiáról vagy más országról), míg itthon kevésbé vagy semennyire sem. Ezek eléggé fontos szempontok lennének, és nincs közük az anyagiakhoz.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.17. 12:15:29

@LoveKills:

Meg tolerancia van gondolom?

Mert ha nincs, akkor fasizmus van ott is.

LoveKills 2017.10.17. 12:26:57

@Pihent Operátor: Nem, csak egy dühös reakció részemről a hollandokat ért nemtelen, alaptalan támadás okán.

ripj 2017.10.17. 12:37:11

@Pihent Operátor: Ott hát. Az ilyen örök áldozatok már csak ilyenek. Így legalább különbnek érezheti magát és gyárthat szép ideológiákat miért 'kellett' külföldre mennie. Közben meg projektál meg köpköd ezerrel visszafelé, hogy mindenki jól lássa mennyire nem csak egy szerencsétlen lúzer már.

ripj 2017.10.17. 12:38:38

@Pihent Operátor: Mondtam :D

"Nem, csak egy dühös reakció részemről a hollandokat ért nemtelen, alaptalan támadás okán."

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2017.10.17. 12:53:21

Kedves kommentelők közül vajon ki látott már élőben hollandot? Elsőre lehet, hogy bunkónak tűnnek, de nem azok, csak őszinték; a szemedbe mondják a kritikát, de ha kiérdemled, akkor a dicséretet is. Nekem sz.v.sz. szimpatikusabb ez a hozzáállás, mint a magyar udvariaskodás.

Kultúra terén sokkal egyenlőségpártibbak, mint a magyarok. Ha csak városon belül kell közlekedni, akkor a királyi családtól az éttermi mosogatóig mindenki biciklizik, vagy tömegközlekedéssel jár. Hivalkodni a fizetéssel kifejezetten visszatetsző. A munkahelyi hierarchia a holland cégeknél viszonylag lapos - van egy igazgató, van egy igazgatóhelyettesi szint, de az alatt csak akkor vannak hierarchikus szintek, ha a létszám indokolja.

A lakhatás valóban drága abszolút értéken, de fizetés arányában ugyanott van, mint Magyarországon. A különbség annyi, hogy amíg Magyarországon a lakbér után jó esetben a rezsire és a kajára futja, addig itt lehet megtakarítani, hobbikra, kultúrára, stb... költeni.

Tömegközlekedés: azért messze nem tökéletes, de ez is megszokás kérdése. Ha a vonat itt késik 5-10 percet, akkor kimerítem az általam beszélt nyelvek teljes káromkodáskészletét, de Magyarországon erre csak legyintenék. A járművek még késő délután is tisztábbak, mint Mo-n korán reggel.

Még mielőtt valaki nászutas-időszak perspektívával vádolna: Maastricht 2 év, Rotterdam 3+.

LoveKills 2017.10.17. 13:26:40

@ripj: aha, mondtad. Szóval szerinted az, ha valaki kifejezi egy társadalom/náció iránti alapvető szimpátiáját azzal, hogy megvédi őket az általánosítástól, automatikusan azt is jelenti, hogy e vonatkozó társadalom/náció tagja vagyok.

Nem én vagyok fölényeskedő bunkó, hanem te vagy ostoba, és mindenki, aki szerint azért lennék holland, mert védelmembe veszem őket. Pedig lenne mit tanulnunk tőlük, nem is keveset. De hát az élhetetlenség nemzeti sport nálunk.

Tenkes Kapitánya 2017.10.17. 14:32:10

@LoveKills: "megvédi őket az általánosítástól"

a hollandokat megvéded az általánosítástól, de a magyarokat en bloc leélhetetlenezed, haragtartó gyűlölköződöd

nemcsak primitív (ostoba) vagy, hanem undorító is

arckönyv 2017.10.17. 14:48:06

miért boldogabbak egy olyan országban ahol minden sokkal rendezettebb mint itthon? gőzöm sincs...

Medgar 2017.10.17. 14:51:58

@Tenkes Kapitánya: @ripj: Most komolyan ti minden elmebeteggel értelmesen akartok beszélgetni? Az első kommentjével kiállította magáról a bizonyítványt.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2017.10.17. 16:25:13

Egy barátom Hollandiában, egy lakónegyedben leült egy utcai padra, ahol volt szabad wifi, és a laptopján intézte a levelezéseit. Valamelyik lakó kihívta rá a rendőröket, akik elküldték.

Misfit78 (törölt) 2017.10.17. 16:30:32

Very interesting. 10 évig éltem kint, és én még abban az időben éltem ott, amikor még tényleg a klumpáról, tulipánokról és sajtköpülőkisasszonyokról volt híres Hollandia. Nagyvárosban éltem Rotterdamban, és az első pár évben én is totális eufóriában voltam, az állandó vigyort le nem lehetett mosni a képemről (nem a fű miatt:)) mint vidéki kislány, annak is örültem ha néha napján feljutottam pestre, Hollandia ezzel szemben maga volt a tökély. Amikor aztán rendesen bekerültem a rendszerbe, elkezdtem rendesen adózni, lakbért fizetni, beszereztem egy autót, fizettem az eü ellátást, ott jártam fogorvoshoz, fodrászhoz, éttermekbe jártam, buliztam, öltözködtem stb, igencsak megcsappant a pénztárcámban a pénz! Amikor a postán egy sima csekk befizetésért is felszámolnak 1-2 euró kezelési díjat, a parkolási díjakról nem is beszélve, eufórikus kedélyem kezdett alábbhagyni. De a pontot az ire mégis a megszámolhatatlan mennyiségű utcai attrocitások tették fel, ahol 10 éves arab kölök nyúlt alám világos nappal a belvárosban, vagy vágott pofán egy 20 év körüli arab csákó miközben kitépte a kezemből telefont, éjjel-nappal, lépten-nyomon le ruszki kurváztak, főleg ha hallották, hogy magyarul beszélek. Tömegközlekedésen körbeálltak tizen és úgy probáltak meg ilyesztgetni egy tömött buszon. Mindez az évek elteltével egyre inkább csak súlyosbodott. Az igazság az, hogy a kis falvakban fellelhető még némi igazi autentikus Holland élet feeling, de többnyire már nyoma sincs az egésznek. A nagyobb városokban, bűz van kosz, rohadt drága minden, és minden utca sarkon ott leselkednek a pitiáner rabló, drogdíler, strici, 1 euróért bárkit simán megkéselő néger, arab, török, albán, román egyedek. Arról nem is beszélve, hogy állandóan csípős hideg van, sokat esik, a tengerpart is max csak látszatra szép, fürdőzésre teljesen alkalmatlan. Szóval lassan 13 éve, hogy hazaköltöztem, és ez volt életem legjobb döntése! Egyáltalán nem kívánkozom oda vissza, a nyelvet is anyanyelvű szinten megtanultam, de rühelltem minden egyes betűjét, és mára azon vagyok, hogy elfelejtsek mindent :)

Misfit78 (törölt) 2017.10.17. 16:47:08

A hollandokról pedig csak annyit, hogy tényleg igazi boer-ok (parasztok) tenyeres-talpas, pirospozsgás, turcsi orrú, jöl megtermett 2 méter magas behemót állatok, nők és férfiak egyaránt :) van egy szűk réteg, az igazi értelmiségiek, de a többség tényleg rettentően ostoba, erőszakos, tolakodó, ordibáló ricsajos népség. Többre tartanak minden színesbörű bevándorlót, mint minket kelet-európaikat. A szemükben kábé egy csotánnyal vagyunk egyenrangúak.

Le Orme 2 2017.10.17. 22:28:04

@Misfit78: Valóban a holland férfiak átlagos testmagassága a legnagyobb a világon, 184 centi. Erőszakosságuk a sportban is látszik, országuk és klubcsapataik számomra nagyon ellenszenvesek a futballban, agresszív, alattomos játékosok.

EzSemEnVagyok 2017.10.18. 10:12:36

@Gerusz: Tényleg tragikus a vonat-helyzet, pont tegnap este sikerült belefutnom egy 13 perces késésbe. Túléltem :-)

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2017.10.18. 10:20:19

@EzSemEnVagyok: Ja, meg ha Utrecht C megb*szódik, akkor minden más is megb*szódik. Na de amikor egyszerre volt Amszterdamban áramszünet és Utrechtben bombariadó, az volt az igazán vicces...

EzSemEnVagyok 2017.10.18. 12:07:30

@Misfit78: Hollandia teljesen ugyanolyan, mint sok más ország, például Magyarország. Minden kritikus észrevételed ugyanúgy működik kishazánkra. A 6-os villamoson nem lopnak? A nyóckerben nincsenek meredek környékek (laktam arrafelé)? Megfizethető a fodrász és a fogorvos? Nem húznak le a Balatonon? Nem bizalmatlan az átlagember az idegenekkel?

Nyilván nincs minden rendben, de a poklok pokla megközelítés erős túlzás. Végül a közepesen izzadtságszagú tengerpartos fintorgás... Egyrészt ebben a formában nem igaz, másrészt meg az éghajlat hadd ne legyen már a fapapucsosok bűne.

EzSemEnVagyok 2017.10.18. 12:10:52

@Gerusz: Megvolt. Két órát álltam Goudában a peronon, ráadásul marha hidegben.

Gery87 2017.10.23. 14:47:32

@LoveKills:

"Nincs az a harapható gyűlöletkeltő viszálykodás, ami a magyar közéletet évtizedek óta fertőzi."

Mekkora rohadt nagy közhely ez is!
Az emberek többsége nem politizál naponta, és egyetért abban hogy "azoknak ott fent a kurva anyját" pont...
Az hogy pl Pesten mindig van valami nyomorult dzsembori ahol ráérő nyuggerek meg fiatalok szapulják a másikat még nem jelenti hogy itt mindenki naponta nyomorítja egymást!

Hollandiában több a pénz, az ilyen blogokat meg feltűnési viszketegségben szenvedő, extrovertált, nyüzsgő, pezsgő, a tömbeget, embereket toleráló/szerető emberek írják akik bárhol jól érzik magukat ahol élhet heringként flangálni meg beülni valahova...meg stimulálja a naív kis agyát ha szembejön egy néger mert az milyen egzotik.....ha még politikailag és ideológiailag is motivált akkor pláne....ebből következtetést levonni nem kéne.
süti beállítások módosítása