
A tavalyi Karácsonyom életemben először rendhagyóra sikeredett. No nem a mákos bejglit cseréltem diósra, hanem a komplett tradicionális magyar menüsort dobtam el, a körülményekkel együtt. Éppen egy kis hangulatos angol vendégfogadóban dolgoztam, ahol volt szerencsém belelátni, hogy mitől dagad az angolok bendője Szenteste és azután.
Előszó a hagyományokról
A magyar szokásokkal ellentétben az angol család szívesen vacsorázik egy pubban, ezzel is könnyítve az amúgy is stresszes háziasszony sorsán. Természetesen a hotelek, éttermek és apró fogadók nagyon jól járnak, a biznisz pörög, hetekkel Karácsony előtt kell asztalt foglalni. Szenteste, azaz Christmas Eve napján nincs ajándék bontás, tipikusan karácsonyi menü se. Ekkor csak “egyszerű” angol fogások kerülnek a roskadozó asztalra. De lássuk, hogy milyen kalóriabombákról is beszélünk!
December 24, Szenteste.
Előétel
Chicken liver paté
Az egyik potenciális előétel a pirítóssal tálalt csirkemájas paté. Általában szeletelve tálalják, és úgy kenik a kenyérre. Hozzáadhatnak még apró savanyú uborkát, ecetes hagymát és vízi tormát.
Főétel
1. Fish&chips
Nincsen főétel sültkrumpli nélkül! Azonban a kompenzáció érdekében társul hozzá egy panírban kisütött tőkehal (hake) és némi zöld trutyi, történetesen zöldborsópüré. Természetesen a vendégek nagyrésze a zsenge színfoltot otthagyta a tányérján, mert az: ZÖLD-SÉG.
2. Steak&chips
A hal helyett szívesen választanak steak-et, ami tudjuk jól, lehet a vértől tocsogóstól egészen a teljesen átsültig is. A bűnös szénhidrát forrásban gazdag köret mellé társulHAT némi párolt zöldség is, de ez is csak szigorúan dísznek, sótlanul, vízízűen.
Desszert
Apple crumble
Végezetül íme, ha nem a nap, de az étkezés csúcspontja, a végső kalória löket mind ezekután. Az almával töltött morzsás süteményt még megbolondíthatják tejszínhabbal vagy nyakon öntik vaníliasodóval. Igazából ez az egyik kedvenc angol desszertem, mert ez nem gej, ellenben a kemény morzsa ropog, a belseje fahéj illatosan olvad, egyszerűn mennyei.
December 25. Karácsony első napja
Nagy a nyomás Karácsony első napján a háziasszonyokon. Hiszen a család apraja-nagyja összegyűlik, mindenki remek négy fogásos menüsort vár. Persze előtte még letudják az ajándékozást, a gyerekek nagy örömére. Ez már a nagy betűs KARÁCSONY. Az egyik legérdekesebb hagyomány - a magyarok szempontjából biztos ismeretlen - cracker durrogtatás. Amikor az asztalokat terítettük, díszítettük, mindig tettünk papírból készült szaloncukor formákat, amiben valami meglepetés lapult. Ezt általában az étkezés közepén, vége felé kibontják és kisebb durranással füstöl, majd tádámm ott a vicces felirat benne, vagy apró ajándék, ami porfogónak kiváló. Hatalmas kacagások kerekedtek a papír szaloncukrok ellövésével, az azokból kihulló konfetti darabokat - egy harminc fős családi ebédnél - igazán mulatságos volt felszedegetni. A látványt és a hangulatot pedig fokozta a kisgyerekeken és a kilencvenéves dédin át minden fejen található papír korona a stílusosság kedvéért. Na de lássuk azt az angol karácsonyi menüt!
Élőétel
Rákkoktél
Az emésztést megerőltető hatalmas evés előtt egy szelíd bevezető. A garnélarákok citrommal, joghurtot mártással igen pikánsak.
Főétel
Sült pulyka pirított burgonyával és barna mártással
Íme minden angol háziasszony remeke, az omlós pulykaszeletek, leöntve némi barna mártással (vagy vörösáfonya szósszal tálalva), mellé fehérrépa, sárgarépa, kelbimbó és sütőben sült burgonya. Nos, mint látszik, ez egy meglehetősen kiadós étel, de egyszer van Karácsony.
Saját vélemény: nekem a barna mártás mindig kicsit keserű volt, de lehet, hogy minden egyes alkalommal odakozmált.
Sajttál

A rend kedvéért bemutatom a karácsonyi sajttálat, ami általában kecskesajtból, camembertből, stilton és cheddar sajtokból áll, mellé kekszet ropogtatnak, dióval és esetleg szőlővel tálalják. Hiába, a francia konyhaművészet nem ismeri a szabadnapot.
Desszert
Christmas pudding
Végül egy mazsolás csoda zárja az ünnepi menüsort, történetesen a karácsonyi puding, kandírozott gyümölcsökkel, creme angliase-vel és esetleg némi Brandy-vel. Azonban ez nem csak desszertként funkcionál, egy malacsült vagy kacsacomb mellett köretként is megtalálható.
Azt hiszem, az angolok tudják, hogy mitől döglik a légy!
Még több tartalomért irány a Facebook oldal!
Vagy még több képért az Instagram!
A képek forrása: Unsplash, seriouseats. cookingchanneltv, tenplay, whaleoil, ilovecooking, telegraph, thehungrymommy, goodfoodireland